Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Akiket még érdemes meghallgatni

Nirvana:

A Nirvana egy amerikai rockegyüttes volt, amelyet Kurt Cobain énekes és gitáros alapított Krist Novoselic basszusgitárossal a Washington állambeli Aberdeen-ben. A kezdeti időszakban több dobossal zenéltek majd 1990-ben csatlakozott hozzájuk Dave Grohl, akivel kialakult a Nirvana végső felállása.

Az együttes a Seattle-i zenei színtéren alapozta meg hírnevét a független Sub Pop lemezkiadónál 1989-ben megjelent, Bleach című első albumával. Miután a nagykiadós DGC Recordshoz szerződtek, Smells Like Teen Spirit című daluk a második, 1991-es Nevermind albumról, nem várt nagy sikert aratott. A Nirvana ezzel belépett a mainstreambe, és ráirányította a figyelmet az alternatív rock egyik alműfajára, a grunge-ra, amely aztán az 1990-es évek első felében uralta a zeneipart. Kurt Cobaint, a Nirvana frontemberét, a média „generációja szószólójának” kiáltotta ki, a Nirvanát pedig az X-generáció „zászlóshajójának”.[1] Cobain kényelmetlenül érezte magát a rá irányuló figyelemtől, és inkább a zenére összpontosított. Abban a hitben, hogy az együttes üzenetét és művészi vízióját félreértelmezték, kihívás elé állította a zenekar közönségét az 1993-as In Utero című harmadik stúdióalbumukkal.

A Nirvana rövid pályafutása Kurt Cobain 1994 áprilisi halálával ért véget, de az együttes népszerűsége és hatása kitartott a következő években is. 2002-ben egy befejezetlen demófelvételük a zenekar utolsó időszakából You Know You're Right címmel a rádiós játszási listák élére került világszerte. Az együttes 1989-es bemutatkozása óta, csak az Egyesült Államokban, több mint 25 millió albumot adott el, világszerte pedig több mint 50 milliót.

 

nirvana_37879_002265.jpg

Jane's Addiction:

 A Jane's Addiction egy amerikai alternatív rock-zenekar, mely 1985-ben alakult és időközben többször szüneteltette tevékenységét. A Perry Farrell énekes vezette együttes aktuális felállása 2010 nyarán kezdte meg a koncertezést és új lemezen dolgozik. A zenekar stílusában keverednek a hard rock, a punk, a folk és a jazz stíluselemei és mindmáig az alternatív rockzenei körök egyik legfontosabb ihletőjének tartják az együttest.

A zenekar elnevezése a zenekar-alapító Perry Farrell egykori lakótársának nevére (Jane Bainter) és drog-függőségére utal. Ez az utalás ismételten megjelenik a zenekar egyik legkorábbi dalának címében is (Jane Says), mely első lemezükön szerepel.[1]

imagesca976o25.jpg

Pearl Jam:

 A Pearl Jam egy amerikai rockegyüttes, amely az 1990-es évek elején Seattle-ben alakult. Az eredeti felállásban Eddie Vedder (ének), Jeff Ament (basszusgitár), Stone Gossard (ritmusgitár), Mike McCready (szólógitár) és Dave Krusen (dob) szerepeltek. Azóta a dobosok helyén több változás történt, jelenlegi és valószínűsíthetőleg végleges dobosuk (1998 óta) az egykori Soundgarden-tag, Matt Cameron. Az utolsó két albumon és az ezeket követő turnékon azonban új zenész is csatlakozott az ötösfogathoz: Boom Gaspar, aki billentyűsként működik közre, ám hivatalosan nem számít zenekari tagnak.

Rögtön az első lemezükkel, az 1991-es Tennel átütő sikert értek el. Az „alternatív rock-robbanásnak” is nevezett grunge népszerűvé válásában főszerepet játszottak a „seattle-i négyes” tagjaként (a Nirvana, Soundgarden és Alice In Chains társaságában), ám a Pearl Jam az egyetlen ezek közül, amely a mai napig fennáll, és lemezeket készít. Világszerte hozzávetőlegesen 60 millió albumot adtak el, ebből 30 milliót az Egyesült Államokban.[1] Ezzel kiérdemelték „a ’90-es évek legnépszerűbb amerikai rockegyüttese”[2] címet. Mindezt annak ellenére sikerült elérniük, hogy a második lemezük megjelenésétől kezdve bojkottálták a videoklipek készítését, a lehető legtöbbször elkerülték az interjúadást, és az összes médiában való szereplést, sőt: pert indítottak a Ticketmaster koncertjegy-forgalmazó cég ellen, és ezalatt koncerteket sem adtak.[3]

imagescac00b4z.jpg

Paramore:

 A Paramore egy amerikai rockegyüttes, amit 2004-ben Franklinben (Tennessee) alapítottak. A tagjai: Hayley Williams (ének/billentyűs hangszerek), Josh Farro (gitár/háttérének), Jeremy Davis (basszusgitár), Zac Farro (dob) és Taylor York (ritmikus gitár).

Az együttes 2005-ben adta ki a bemutatkozó albumát, az All We Know Is Falling-ot, majd ezt követte a Riot! 2007-ben, ami platinalemez lett az Államokban, és aranylemez az Egyesült Királyságban, Írországban és Új-Zélandon. A harmadik albumuk a Brand New Eyes 2009. szeptember 29-én jelent meg. A Brand New Eyes az együttes eddigi a slágerlistákon legjobban teljesítő albuma.[1] imagesca2z41s6.jpg

Foo Fighters:

 A Foo Fighters egy amerikai rockbanda, amit Dave Grohl énekes-gitáros alapított 1995-ben. A név a 2. világháborús 'foo fighter' kifejezésből származik, amit a titokzatos légi jelenségekre használtak.

A zenekar szinte az egész világon ismertségre tett szert számos slágerükkel, ilyenek például: "This Is a Call", "Everlong", "Learn to Fly", "All My Life", "Times Like These", "Best of You", "DOA", és a "The Pretender". Három albumuk (There Is Nothing Left To Lose; One by One; Echoes, Silence, Patience & Grace) a Legjobb Rock Album kategóriában Grammy-díjat nyert. A hat stúdióalbumon kívül számos filmzenében is közreműködtek.

imagescat9ozwk.jpg

 

 Kings Of Leon:

 A Kings of Leon egy három testvérből és egy unokatestvérből álló elismert rock banda a Tennessee állam beli Mt. Juliet-ből, melynek stílusa valahol a Southern rock és a klasszikus blues közt helyezkedik el.

 

imagesca07f0qj.jpg

 

Lou Reed/Velvet Underground:

 

Lewis Allan „Lou” Reed (született Lewis Allen Rabinowitz) (Brooklyn, 1942. március 2.) amerikai rockzenész, zeneszerző, fotós. A legtöbben a The Velvet Underground énekes/gitárosaként és a szólókarrierjéről ismerik.

A zenekarból való kiválása után Reed 1971-ben szólókarrierbe kezdett. A következő évben volt egy slágere a „Walk on the Wild Side”. Reed munkáját mint szólóénekes lehetetlenné tette, hogy az összes kritikában a visszatérését akarták, így újra a The Velvet Underground tagja lett. A legmegfelelőbb példa erre a 1975-ös dupla LP, a Metal Machine Music, ahogy Reed később kommentálta: „Senkiről nem kellene tudni, hogy csinált valami ilyesmit, és életben maradt.” Ő népszerűsítette az ostrich hangolást. Az 1980-as években megkapta a rock idősebb államférfijának járó címet.

1959-ben, 17 éves korában eletroksokk-kezeléssel próbálták kigyógyítani biszexualitásából.[1] Ezt a témát dolgozta fel 1974-es "Kill Your Sons" című számában.

rrt.jpg